Puutavara & sahatavara

SAHATAVARA

 

Runkorakenteisiin käytettävän sahatavaran kosteusaste on tavallisesti 15...24 % kuivapainosta (keskimäärin 20 %).
Muutokset puutavaran kosteusasteessa aiheuttavat muutoksia puutavarakappaleen poikkileikkausmitoissa.

 

 

Sahatavaran yleisimmät paksuudet ovat (mm):
19¹ 22² 25¹ 32 38 44² 50 63 75 100 125 150
¹ yleensä mäntyä
² yleensä kuusta
muita yo. paksuuksia on tavallisesti saatavana sekä männystä että kuusesta

Sahatavaran yleisimmät leveydet ovat (mm):
50¹ 75² 100 125 150 175 200 225
¹ yleensä halkaistua, jolloin sen leveys on 48 mm
² yleensä halkaistua, jolloin sen leveys on 73 mm

Laatuominaisuuksien mukaan sahatavara jaotellaan pääluokkiin A, B, C ja D. A on korkein laatuluokka, ja se jakautuu vielä luokkiin A1...A4. Yleisin sahatavarakappaleen laatuluokan määräävä ominaisuus on oksaisuus (oksien koko, lukumäärä ja laatu).

Sahatun puutavaran toimittajana meillä ovat mm. Finnforest Oy ja UPM - alansa ehdottomat edelläkävijät puutuotteiden toimittajina ja kehittäjinä.

Lisätietoja korkealaatuisesta sahatavarastamme löydät MetsäWoodin sivuilta.

 

HÖYLÄTTY PUUTAVARA

 

Höyläys antaa puutavaralle halutun profiloinnin, pinnan sileyden ja mittatarkkuuden. Höylättävän puutavaran kosteusaste tulisi olla enintään 15...18 %, mutta käyttötarkoituksesta riippuen voidaan edellyttää jopa alle 10% kosteusastetta. Höylätyt pinnat voidaan jakaa tasaisuuden perusteella seuraavasti:

 

 

Karkeahöylätty pinta on tasoitettu, mutta pinnan ei tarvitse olla täysin sileä. Karkeahöylättyä pintaa höylän terä on pääosiltaan koskettanut.


Sileähöylätty pinta on sileä ja tasainen, eikä siinä saa näkyä sahausepätasaisuuksia eikä höyläyksestä johtuvia harjanteita. Sileäksi höylätty pinta on kauttaaltaan höylän terän työstämä.

Höylätyn puutavaran yleisimmät paksuudet (mm):
8 12 15 18 21 28 33 45 70
Höylätyn puutavaran yleisimmät leveydet (mm):
15 21 28 33 45 70 95 120 145 170 195 220

Höylätyn puutavaran nimikkeistöä:

Ympärihöylätty: kaikki sivut höylätty
Muotohöylätty: höylätty suorakaiteesta poikkeavaan muotoon
Sileäpontti: pontattu kappale, jonka molemmat lappeet on höylätty
Raakapontti: pontattu kappale, jonka käyttölape on sahapintainen ja takalape karkeahöylätty.
Höylättyä puutavaraa voi tilauksesta teettää myös esimerkiksi vain kolmelta sivulta höylättynä.

Katso tuotetiedot varastotuotteistamme ET-Listat Oy:n sivuilta

MITALLISTETTU LUJUUSLUOKITELTU RUNKOPUUTAVARA T24

 

Mitallistettu puutavara on paksuudeltaan ja/tai leveydeltään mittatarkaksi karkeahöylättyä puutavaraa. Rakennepuutavara on mitallistettu karkeahöyläämällä kaikilta sivuiltaan.
Betonimuotteihin tarkoitettu mitallistettu puutavara on erikoistuote, joka on mitallistettu karkeahöyläämällä kolmelta sivulta, jolloin yksi sivu voi olla sahapintainen.

 

 

 

Mitallistetun puutavaran yleisimmät paksuudet ovat (mm): 20 44 48
Mitallistetun puutavaran yleisimmät leveydet ovat (mm): 44 73 98 123 148 173 198 220.

Mitallistettua lujuusluokiteltua runkopuutavaraa käytetään nykyään myös ns. Platform-rakentamisessa. Platform-rakentaminen perustuu määrämittaisiin runko-, väli- ja yläpohjapalkkeihin. Platform-talo kootaan paikan päällä vaakatasossa aluslattiaa hyväksikäyttäen ja nostetaan pystyyn elementteinä. OP-Puun henkilöstö on ollut edelläkävijänä pientalojen Platform-rakentamisessa. Platform-verkostoomme kuuluvat arkkitehdit, rakennesuunnittelijat ja Platform-urakoitsijat ja käytössämme on Platform-määrämittalaskelmaohjelmisto.

Voit tutustua Platform-rakentamiseen tarkemmin oheisista linkeistä:

Suunnitteluperusteet

Kustannustiedot

Elementtirakenteet

KESTOPUU

 

Vain painekyllästetty kestopuu täyttää ulkotiloissa puulle asetetut vaatimukset. Painekyllästetyssä puussa suoja-aine on tunkeutunut koko pintapuukerroksen läpi aina sydänpuuhun asti. Painekyllästetty puu kestää 4-5 kertaa kauemmin kuin kyllästämätön puu, silti se maksaa vain vähän kyllästämätöntä puuta enemmän.

 

Painekyllästettyä puuta on syytä käyttää aina, kun puu joutuu maa- tai vesikosketukseen tai on jatkuvasti alttiina säärasitukselle.

Kestopuuta voi maalata ja kuultokäsitellä, kun se on puhdasta ja kuivaa. Puuöljyä suositellaan pinnan säännölliseen hoitoon. Öljy antaa myös hyvän suojan puun halkeilua vastaan. Painekyllästetyn puun väri säilyy paremmin, kun puu käsitellään säännöllisesti saman sävyisellä puunsuoja-aineella.

Varastostamme löydät laajan valikoiman kestopuutuotteita.

PANEELIT JA LISTAT

 

ET-listat ja paneelit ovat erittäin korkeatasoista suomalaista laatua.
ET-Listat on sisustajan valinta, kun tavoitteena on korkeatasoinen ja viimeistelty lopputulos. Lista- ja paneelivalikoimistamme löytyy satoja erilaisia vaihtoehtoja, joilla luodaan sisustukseen mukavuutta ja tyyliä. Sisäverhouspaneelien eri materiaaleista ja profiileista löytyvät sopivat tuotteet niin olo- ja makuuhuoneisiin kuin saunaosastollekin.

 

Paneelin kaunis ja tunnelmallinen puupinta soveltuu sekä kattoon että seiniin. Ja Remontin viimeisimpiä ja myös näkyvimpiä töitä on listoitus. Huolellinen työ ja kauniit listat viimeistelevät sisustuksen.

ET-Listat Oy:n paneelit ja listat ovat varastotuotteitamme. Lisätietoja tuotevalikoimasta löydät täältä.