Puutavara & sahatavara

SAHATAVARA

 

Runkorakenteisiin käytettävän sahatavaran kosteusaste on tavallisesti 15...24 % kuivapainosta (keskimäärin 20 %).
Muutokset puutavaran kosteusasteessa aiheuttavat muutoksia puutavarakappaleen poikkileikkausmitoissa.

 

 

Sahatavaran yleisimmät paksuudet ovat (mm):
19¹ 22² 25¹ 32 38 44² 50 63 75 100 125 150
¹ yleensä mäntyä
² yleensä kuusta
muita yo. paksuuksia on tavallisesti saatavana sekä männystä että kuusesta

Sahatavaran yleisimmät leveydet ovat (mm):
50¹ 75² 100 125 150 175 200 225
¹ yleensä halkaistua, jolloin sen leveys on 48 mm
² yleensä halkaistua, jolloin sen leveys on 73 mm

Laatuominaisuuksien mukaan sahatavara jaotellaan pääluokkiin A, B, C ja D. A on korkein laatuluokka, ja se jakautuu vielä luokkiin A1...A4. Yleisin sahatavarakappaleen laatuluokan määräävä ominaisuus on oksaisuus (oksien koko, lukumäärä ja laatu).

Sahatun puutavaran toimittajana meillä ovat mm. Finnforest Oy ja UPM - alansa ehdottomat edelläkävijät puutuotteiden toimittajina ja kehittäjinä.

Lisätietoja korkealaatuisesta sahatavarastamme löydät MetsäWoodin sivuilta.

 

HÖYLÄTTY PUUTAVARA

 

Höyläys antaa puutavaralle halutun profiloinnin, pinnan sileyden ja mittatarkkuuden. Höylättävän puutavaran kosteusaste tulisi olla enintään 15...18 %, mutta käyttötarkoituksesta riippuen voidaan edellyttää jopa alle 10% kosteusastetta. Höylätyt pinnat voidaan jakaa tasaisuuden perusteella seuraavasti:

 

 

Karkeahöylätty pinta on tasoitettu, mutta pinnan ei tarvitse olla täysin sileä. Karkeahöylättyä pintaa höylän terä on pääosiltaan koskettanut.


Sileähöylätty pinta on sileä ja tasainen, eikä siinä saa näkyä sahausepätasaisuuksia eikä höyläyksestä johtuvia harjanteita. Sileäksi höylätty pinta on kauttaaltaan höylän terän työstämä.

Höylätyn puutavaran yleisimmät paksuudet (mm):
8 12 15 18 21 28 33 45 70
Höylätyn puutavaran yleisimmät leveydet (mm):
15 21 28 33 45 70 95 120 145 170 195 220

Höylätyn puutavaran nimikkeistöä:

Ympärihöylätty: kaikki sivut höylätty
Muotohöylätty: höylätty suorakaiteesta poikkeavaan muotoon
Sileäpontti: pontattu kappale, jonka molemmat lappeet on höylätty
Raakapontti: pontattu kappale, jonka käyttölape on sahapintainen ja takalape karkeahöylätty.
Höylättyä puutavaraa voi tilauksesta teettää myös esimerkiksi vain kolmelta sivulta höylättynä.

Katso tuotetiedot varastotuotteistamme ET-Listat Oy:n sivuilta

MITALLISTETTU LUJUUSLUOKITELTU RUNKOPUUTAVARA T24

 

Mitallistettu puutavara on paksuudeltaan ja/tai leveydeltään mittatarkaksi karkeahöylättyä puutavaraa. Rakennepuutavara on mitallistettu karkeahöyläämällä kaikilta sivuiltaan.
Betonimuotteihin tarkoitettu mitallistettu puutavara on erikoistuote, joka on mitallistettu karkeahöyläämällä kolmelta sivulta, jolloin yksi sivu voi olla sahapintainen.

 

 

 

Mitallistetun puutavaran yleisimmät paksuudet ovat (mm): 20 44 48
Mitallistetun puutavaran yleisimmät leveydet ovat (mm): 44 73 98 123 148 173 198 220.

Mitallistettua lujuusluokiteltua runkopuutavaraa käytetään nykyään myös ns. Platform-rakentamisessa. Platform-rakentaminen perustuu määrämittaisiin runko-, väli- ja yläpohjapalkkeihin. Platform-talo kootaan paikan päällä vaakatasossa aluslattiaa hyväksikäyttäen ja nostetaan pystyyn elementteinä. OP-Puun henkilöstö on ollut edelläkävijänä pientalojen Platform-rakentamisessa. Platform-verkostoomme kuuluvat arkkitehdit, rakennesuunnittelijat ja Platform-urakoitsijat ja käytössämme on Platform-määrämittalaskelmaohjelmisto.

Voit tutustua Platform-rakentamiseen tarkemmin oheisista linkeistä:

Suunnitteluperusteet

Kustannustiedot

Elementtirakenteet

US WOOD CERTIFIED PINTAKÄSITELLYT AITALAUDAT JA RIMATUOTTEET

 

US Woodin aita- ja rimatuotteilla rakennat helposti aitoja, kaiteita, näkösuojia, katoksia ja erilaisia koristerakennelmia pihaasi. Näin myös lisäät pihasi turvallisuutta sekä viihtyisyyttä. Kaikki aita- ja säleikkötuotteet saat pintakäsiteltyinä kaikkiin ulkomaalivärikartan sävyihin. Varastotuotteena VALKOINEN JA RUSKEA KUULTAVA. Kysy tarjousta pintakäsittelystä muilla sävyillä.

AITALAUDAT

Parhaan mahdollisen laadun takaamiseksi valmistamme  aitalaudat  kuusipuun sydäntavarasta ja molemmilta puolilta hienosahattuina. Ympäripohjamaalaus parantaa tuotteen sään kestävyyttä ja vähentää sen muotoelämistä. Hirsiaitalaudasta rakennat helposti umpiseinää tai hirsiloveustekniikalla kaiteita ja pieniä piharakennelmia esim. pihavajoja, roskakatoksia ymv.

HIENOSAHATUT RIMAT
Hienosahatuilla rimoilla voit elävöittää talosi julkisivua, tekemällä esim. limilaudoituksen. Rimat soveltuvat mainiosti myös aidanteiden ja säleikköjen tekoon.

SÄLEIKKÖRIMAT
Säleikkörimalla voit elävöittää talosi julkisivua ja tehdä kevyitä aidanteita, vaikkapa näkösuojaksi. Valmistamamme säleikkörimat ovat sahapintaisia ja pintakäsiteltyjä joka sivulta.

JAKOLISTAT
Jakolistaa voit käyttää vaaka- ja pystyverhouksen jakajana tai sillä voit rajata ulkoverhouksen saumakohtia.

KAIDEPUUT
Parhaan mahdollisen laadun ja mukavuuden takaamiseksi valmistamme kaidepuut kuusipuun sydäntavarasta ja ympärihöylättynä.

Tutustu täällä

US WOOD CERTIFIED HUOMESUOJATUT RAAKAPONTTILAUDAT

US Woodin pitkä kokemus ulkoverhoustuotteiden valmistamisesta ja pintakäsittelystä sekä Inspecta Sertifiointi Oy:n sertifioima tuotantojärjestelmä takaavat aina ensiluokkaiset ja tasalaatuiset julkisivutuotteet.

Teollinen homesuojaus on kustannustehokasta. Se parantaa tuotteiden laatua ja auttaa ehkäisemään väkivarastointivirheitä. Kaikki raakaponttilaudat on homesuojattu 4-sivulta ja ne on saatavissa myös pintakäsiteltyinä kaikkiin ulkomaalivärikartan sävyihin.

 

US WOOD OY:N ULKOVERHOUSTUOTTEET

Us Wood Oy:n ulkoverhoustuotteet  valmistetaan  kotimaisesta huolellisesti lajitellusta kuusipuun sydäntavarasta, joka on  pituuspaketoitua, keinokuivattua (16+/-2%) ja sen laatu on A+B.   Ulkoverhouslautojemme käyttöpinta on hienosahattu, minkä ansiosta maalin tarttuvuus puun pintaan on  erinomainen. Käyttöpinta on aina sydänpuuta, sillä sen kestävyys ympäristön rasituksia vastaan on pintapuuta huomattavasti parempi.

Kaikki ulkoverhoustuotteemme saat pintakäsiteltyinä kaikkiin ulkomaalivärikartan sävyihin!

Lisätietoa löydät täältä

US WOOD CERTIFIED PIILONAULATTAVA PRO LAATU-ULKOVERHOUSLAUTA

PRO laatu-ulkoverhouslauta on hallituissa olosuhteissa teollisesti valmiiksi pintakäsitelty ja piilonaulattavissa oleva ulkoverhouslauta, jolla saa kerralla valmiin ja naulattoman julkisivun.

PRO laatu-ulkoverhouslauta valmistetaan kotimaisesta huolellisesti lajitellusta kuusipuun sydäntavarasta, joka on pituuspaketoitua, keinokuivattua (16 +/- 2%) ja sen laatu on A+B. Laudan käyttöpinta on hienosahattu ja aina sydänpuuta, sillä sydänpuun kestävyys ympäristön rasituksia vastaan on pintapuuta huomattavasti parempi.

Piilonaulauksen ja valmiiksi asti tehdyn pintakäsittelyn ansiosta asennuksen jälkeen saavutetaan käyttövalmis ulkoverhous, jolle US Wood takaa 5-15 vuoden huoltomaalausvapauden olosuhteista riippuen.

Tutustu PRO laatu-ulkoverhouslautaan täällä

STORA ENSO WOODPAX-HÖYLÄTUOTTEET RAKENTAMISEEN JA SISUSTAMISEEN

 

Ulkoverhoustuotteet

Stora Enso Woodpax -ulkoverhoustuotteiden raaka-aineena käytetään huolellisesti lajiteltua kuusen sydäntavaraa. Laadukasta ulkoverhouslautaa on saatavana puuvalmiina sekä teollisesti pohjamaalattuna kaikkiin ulkomaalivärikartan sävyihin. Teollisesti pohjamaalatut verhouslaudat on maalattu heti sahauksen jälkeen.

 

 

Pohjamaalina on Teknos Oy:n valmistama vesiohenteinen alkydimaali, joka sisältää puunsuoja-aineita. Puuvalmiit ulkoverhouslaudat voi käsitellä talomaalilla, peittävillä puunsuoja-aineilla tai öljymaalilla.

Lisätietoa Stora Enson Woodpax-ulkoverhoustuotteista löydät täältä.

Sisäverhoukset

Korkealaatuiset Stora Enso WoodPax -sisäverhouspaneelit ovat valikoiduista raaka-aineista valmistettuja laatutuotteita. Ne soveltuvat erinomaisesti kattojen sekä sisäseinien puuverhoukseen.  Puupinta luo lämpimän ilmapiirin ja antaa samalla arvokkaan ja kodikkaan vaikutelman. Paneelit sopivat myös hyvin yhdistettäväksi tapettituotteisiin.

Stora Enso WoodPax -tuoteperheen sisäverhouspaneeleita on saatavana puuvalmiina, valkovahattuna tai -lakattuna. Paneelit on helppo pintakäsitellä myös itse.

Woodpax-höylätuotteet

Hirsipaneeli mänty 20x170 SYV lank

Hirsipaneeli kuusi 20x220 STV lank

Hirsipaneeli mänty 20x195x220 19x169 lank

Valkolakattu kuusi 14x120 STP 30 54

Valkolakattu kuusi 14 x 120 STP pp 2200

Valkovahattu kuusi 14x120 STP PP 2200

Valkovahattu kuusi 14x120 STP 36 42 48 54

Valkovahattu mänty hirsi 19x169 STV lank

KERTOPUU

 

Kertopuu on havupuusta sorvatuista viiluista liimaamalla valmistettu järeä palkki- ja puulevytuote. Kertopuu on jäykkyytensä ja mittatarkkuutensa ansiosta ihanteellinen ratkaisu erittäin suurta lujuutta vaativiin kantaviin rakenteisiin sekä kohteisiin, joissa kestävyydestä, keveydestä, kieroutumattomuudesta ja mittatarkkuudesta ei haluta tinkiä

Lisätietoja OP-Puu Oy:n myymistä MetsäWoodin Kerto®-tuotteista löydät täältä.

PRT-LAMI OY:n I-PALKKI

 

PRT-Lami I-palkki on puupaarteista ja kuitulevyuumasta liimaamalla yhdistetty kevytpalkkikannate. Sen käyttökohteita ovat rakennusten välipohja-, yläpohja- ja alapohjapalkistot, sekä ulkoseinärungot.

Parhaimmillaan PRT-Lami I-palkki on rakenteissa, joilta vaaditaan hyvää jäykkyyttä ja lämmöneristyskykyä.

 

PRT-Lami I-palkin paarteet höylätään lujuusluokitellusta ja sormijatketusta puutavarasta. Paarteen koko on 45x45 mm2 tai 45x70 mm2. Paarteeseen jyrsitään höyläyksen yhteydessä 20 mm syvä ura uumalevyn kiinnittämistä varten. Paarteet kiinnitetään uumalevyyn säänkestävällä standardin BS 1204:1979 mukaisella liimalla.  Uumalevy on standardin SFS-EN 622-1 ja SFS-EN622-2 vaatimukset tyypille HB.HLA.1 täyttävää kovaa kuitulevyä. Levyn nimellispaksuus on 6.0 mm. Uumalevyn reunat jyrsitään paarteen uran muotoon ja jatketaan 40 mm viistejatkoksella. Viistejatkoksessa käytetään vastaavaa liimaa kuin liitettäessä paarteet uumalevyyn.

LIIMAPUU

 

Liimapalkki soveltuu hyvin rakenteisiin, joissa vaaditaan pitkiä jännevälejä ja arkkitehtonisesti kaunista ilmettä. Liimapuu on hyvin monipuolinen materiaali, sillä se sopii yhtä hyvin pientalorakentamiseen kuin laajamittaisiin rakennusprojekteihinkin. Liimapuun avulla voidaan toteuttaa esimerkiksi näyttäviä halli- ja siltarakenteita.

 

Liimapuurakenteille on tyypillistä voimakas tilan tuntu. Ne mahdollistavat avaran ja ilmavan tilankäytön ja luovat mahdollisuuksia kehittää ihmisläheisiä ja viihtyisiä ratkaisuja yhtä hyvin asuin- ja vapaa-ajan rakentamiseen kuin teollisuus- ja varastorakentamiseen.

Liimapuu koostuu höylätyistä toisiinsa liimatuista syynsuuntaisista lamelleista. Valmistusmenetelmä ei aseta rajoituksia elementtien koolle. Kuningaspalkin valmistukseen käytetään parasta kotimaista kuusi- tai mäntysahatavaraa. Liimoina käytetään asiakkaan valinnan mukaan tummaa tai vaaleaa säänkestävää liimaa.

Lisätietoa OP-Puu Oy:n myymistä MetsäWoodin liimapuutuotteista löydät täältä ja Late-Rakenteet Oy:n liimapuutuotteista täältä

KESTOPUU

 

Vain painekyllästetty kestopuu täyttää ulkotiloissa puulle asetetut vaatimukset. Painekyllästetyssä puussa suoja-aine on tunkeutunut koko pintapuukerroksen läpi aina sydänpuuhun asti. Painekyllästetty puu kestää 4-5 kertaa kauemmin kuin kyllästämätön puu, silti se maksaa vain vähän kyllästämätöntä puuta enemmän.

 

Painekyllästettyä puuta on syytä käyttää aina, kun puu joutuu maa- tai vesikosketukseen tai on jatkuvasti alttiina säärasitukselle.

Kestopuuta voi maalata ja kuultokäsitellä, kun se on puhdasta ja kuivaa. Puuöljyä suositellaan pinnan säännölliseen hoitoon. Öljy antaa myös hyvän suojan puun halkeilua vastaan. Painekyllästetyn puun väri säilyy paremmin, kun puu käsitellään säännöllisesti saman sävyisellä puunsuoja-aineella.

Varastostamme löydät laajan valikoiman kestopuutuotteita.

PANEELIT JA LISTAT

 

ET-listat ja paneelit ovat erittäin korkeatasoista suomalaista laatua.
ET-Listat on sisustajan valinta, kun tavoitteena on korkeatasoinen ja viimeistelty lopputulos. Lista- ja paneelivalikoimistamme löytyy satoja erilaisia vaihtoehtoja, joilla luodaan sisustukseen mukavuutta ja tyyliä. Sisäverhouspaneelien eri materiaaleista ja profiileista löytyvät sopivat tuotteet niin olo- ja makuuhuoneisiin kuin saunaosastollekin.

 

Paneelin kaunis ja tunnelmallinen puupinta soveltuu sekä kattoon että seiniin. Ja Remontin viimeisimpiä ja myös näkyvimpiä töitä on listoitus. Huolellinen työ ja kauniit listat viimeistelevät sisustuksen.

ET-Listat Oy:n paneelit ja listat ovat varastotuotteitamme. Lisätietoja tuotevalikoimasta löydät täältä.

ERIKOISPUUTAVARA / JALOPUUT

 

Jälleenmyyntisopimuksemme Fiskarsin Laatupuun kanssa tarjoaa asiakkaillemme erikoispuutavaravaraston, joka käsittää viitisentoista erilaista kotimaista puulajia aina jaloista lehtipuista tammesta, jalavasta, saarnesta, lehmuksesta ja vaahterasta leppään ja raitaan.

Myös korkealuokkainen mänty, kuusi ja koivu kuuluvat valikoimaan, samoin kuin mahonki- ja tiikkilaudat sekä mahonkivaneri, tiikkivaneri ja tiikki raitavaneri. Jalopuun käyttökohteina ovat erityisesti esim. huonekalut, ovet, ikkunat, lattiat, saunat, venesisustukset jne

Joustava sahausmenetelmä on mahdollista vannesahan avulla, jolla voi sahata 100 cm läpimittaisia tukkeja. Jokainen tukki sahataan yksilöllisesti. Näin saadaan paras mahdollinen lopputulos puusepän kannalta. Sahausmenetelmän määrää puulaji, tukin laatu ja koko.

Varastossa olevat puulajit vaihtelevat.

HÖYLÄTYT/PINTAKÄSITELLYT JALOPUUT

 

Varastotuotteinamme tarjoamme Panelia Woods Oy:n listoja, kynnyksiä, karmeja, viilutettuja MDF-kalustelevyjä ja sileäksi höylättyjä lautoja.

 

Materiaalivaihtoehtoina ovat tuotteesta riippuen mm. tammi, saarni, mahonki, koivu, tiikki, pyökki, kirsikka ja okume.

Panelia Woods Oy:n tuotavalikoiman tarkemmat tiedot löydät tästä.

LÄMPÖPUUTUOTTEET

 

Varastostamme löydät kymmenet eri Luna Wood Oy:n lämpöpuutuotteet; terassilaudat, saunalaudetuotteet, saunapaneelit, lattiatuotteet, ulkoverhoilutuotteet ja sisäverhoilutuotteet.

Lämpökäsittelyssä (noin 160-215°C) puun ominaisuuksia muutetaan korkeissa lämpötiloissa.  Käsittelyllä saadaan puun ominaisuuksia muokatuksi käyttökohdevaatimusten mukaan.

 

Eritasoiset lämpötilat, käsittelyajat ja kuivaustekniikat antavat materiaalille uusia ominaisuuksia. Puun ominaisuudet paranevat mm. mitta- ja muotopysyvyyden, lämmöneristyskyvyn, lahonkeston ja muotoiltavuuden suhteen.

Lämpökäsittely soveltuu lähes kaikille puulajeille. Kotimaiset puulajit jalostuvat käsittelyssä ulkomaisen jalopuun veroiseksi myös ulkonäöltään, mikä avaa aivan uusia mahdollisuuksia kotimaisen puun käytölle. Kalliit, uhanalaiset jalopuut voidaan korvata ekologisesti tuotetulla suomalaisella lämpöpuulla.

Luna Wood Oy:n tuote-esittelyt löydät täältä

KATTORISTIKOT

 

Jälleenmyymme SEPA Oy:n kattoristikoita, jotka valmistetaan aina asiakkaan mittatietojen, mieluiten kohteen rakennesuunnittelijan piirtämän ristikkokaavion perusteella.

Kattorakennetta suunniteltaessa ole ajoissa yhteydessä kohteesi päärakennesuunnittelijaan, joka antaa ristikon mitta- ja kuormitustiedot. Tietoja käytetään tarjousvaiheessa ja myös lopullisessa ristikkosuunnittelussa.

 

Voit toimittaa ristikkotarjouspyynnön meille sähköpostilla, faksilla, postitse tai henkilökohtaisella käynnillä. Muista toimittaa myös ristikkokaaviot. Toimitamme ristikkotoimituksen yhteydessä aina myös viralliset ristikkokuvat ja laskelmat viranomaisia varten.

Sepa Oy:n kattoristikoista löydät lisätietoa tästä.